środa, 5 października 2016

Podawałam Wam,drodzy moi Czytelnicy jak usmażyć gruszki  w occie z cukrem i dodatkiem kilku goździków.Jest to 1 kg cukru i 1 szklanka octu. Jest to ,jak każda marynata wyśmienity dodatek do mięs i wędlin..Ale,  można też usmażyć gruszki tylko w cukrze.Jakiż to  ,smakowity garnirunek [przybranie] do wszelkich ciast ,tortów .................a do kruchych babeczek z kremem ,a do galaretek,kisieli  budyniu. i lodów.................Jednym słowem coś bardzo smacznego i eleganckiego za razem.Ale,ale,ale. 
Należy spełnić pewne warunki.Te warunki to łatwizna,ale wiedzieć o nich należy.Gruszki winny być tylko twarde.Po obraniu i przekrojeniu na ćwiartki ,lub ósemki ,pozbawić gniazd nasiennych i włożyć do zakwaszonej wody,by nie pociemniały.Ugotować syrop z 1 kg cukru i 1 szklanki wody. Mieszać do rozpuszczenia się cukru.Wrzucić gruszki i mieszając  od czasu do czasu doprowadzić do tego by się zeszkliły co niestety,czasem trwa 25,do 30 minut.Jeszcze gorące nałożyć do małych słoiczków ,takich na jeden raz.Odwrócić do góry dnem ,by dobrze się zamknęły  .Wynieść po wystudzeniu do chłodnej piwnicy.W zimie jakież to mniam,mniam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz