........................Przed zasiądnięciem do stołu obnosi się wódki i kanapki.Przy śniadaniach,szczególn iej zimnych można podawać piwo lub porter angielski.
Z win , przy śniadaniach ,obiadach i kolacjach do wyboru wedle gustu :
Przy ostrygach,białe reńskie lub białe burgundzkie.
===========
Po zupie : Hiszpańskie Marsala,Madejra sec lub vieux,Porto vieukx.
=========
Przy rybach.Wina białe francuskie.Chablis,Sauterne,Medoc,
=========
Przy pieczonym mięsie :Wina francuskie :Bordeaux lub lekkie węgierskie.
=================
Razem z ponczem mrożonym :Wina francuskie :Latour,Blanche,lub Chateaur d Yguem.
======================
Po pieczystym,aż do deserów : wina szampańskie.
======================
Przy deserze : Stary Tokaj,Maślacz,Lacrime Malaga i stare miody.
==========
To się jadło i piło,czyż nie ? A swoją drogą ciekawy byłby to widok gości którzy wszystkie te wina skosztowali ,choćby tylko po 1 kieliszku.
Ale,ale ,to nie wszystko.Bardzo ważna też była temperatura wina,o czym już nie dziś i nie dziś o porzeczkach...........................przepraszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz