Kiedyś spotkać je można było tylko dziko rosnące i tak np. porzeczka czerwona pochodzi od porzeczki skalnej.Jak ja czytam taką pozytywnie informację to natychmiast otwiera mi się pewna klapka i ukazuje ciąg dalszy informacji................."Aha ! - to znaczy,że płytko się korzeni."To oczywista oczywistość ,bo wszystkie rośliny skalne nie maja możliwości zapuścić korzeni głębiej bo utrudnia to skała.Czarna wywodzi się od dziko rosnącej czarnej a biała od porzeczki pospolitej.Owoce porzeczki czarnej dojrzewają w lipcu,a czerwonej od połowy lipca ,aż do września.
Wszystkie porzeczki są bardzo bogate w witaminy,ale ogromną ilość ,dosłownie ogromną ma porzeczka czarna C ,B1,B2, i P.Dostarczanie tych witamin do organizmu powoduje jego odporność,uspokaja nerwy,poprawia wygląd włosów skóry i paznokci.Ale,ale,to nie wszystko,bowiem jeszcze są w owocach porzeczki związki organiczne,które też działają pozytywnie na ludzki organizm,ot - choćby takie jak potas,fosfor,żelazo [ o ! - poprawia znacznie wynik morfologii ] także wapń [ by nie było osteoporoz.A wiecie co najbardziej jest wskazane do konsumpcji przy osteoporozie ..............................niewiarygodne,ale to sardynki.W mniejszym stopniu też szprotki,ale i jedne i drugie jedzone ze wszystkim tj .głową i ogonem i struną grzbietową.Kto nie może ,niech je zmieli wraz z jajkami na twardo i odrobiną musztardy.Pasta do kanapek wyśmienita .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz