poniedziałek, 17 lipca 2017

Do octu owocowego potrzebne będzie naczynie np 5 l.Należy napełnić go owocowymi  spadami ,obierzynami  odpadami  itp .do połowy {najlepsze są jabłka  i gruszki } .Wsypać 5 łyżek cukru i uzupełnić wodą do pełności.Postawić w ciepłym miejscu np. na parapecie okna na działce i niech tak sobie stoi  a otwór ma owiązany tylko gazą .Po 6,8 tygodniach  płyn winien być złotego koloru,a smak mieć kwaśny.Potem postępujemy z octem jak  z winem.Zlewamy  go co najmniej 3 krotnie z nad osadu,by uzyskać czysty ocet .Ale - Uwaga ! - w tym pomieszczeniu ,w którym "robi się " ocet nie  może "robić się"  wino, bo się nie zrobi, bo także zrobi się ocet ..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz