poniedziałek, 17 lipca 2017
Do octu owocowego potrzebne będzie naczynie np 5 l.Należy napełnić go owocowymi spadami ,obierzynami odpadami itp .do połowy {najlepsze są jabłka i gruszki } .Wsypać 5 łyżek cukru i uzupełnić wodą do pełności.Postawić w ciepłym miejscu np. na parapecie okna na działce i niech tak sobie stoi a otwór ma owiązany tylko gazą .Po 6,8 tygodniach płyn winien być złotego koloru,a smak mieć kwaśny.Potem postępujemy z octem jak z winem.Zlewamy go co najmniej 3 krotnie z nad osadu,by uzyskać czysty ocet .Ale - Uwaga ! - w tym pomieszczeniu ,w którym "robi się " ocet nie może "robić się" wino, bo się nie zrobi, bo także zrobi się ocet ..
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz