środa, 19 lipca 2017

C d .tematu:Jagody porzeczek spożywane są najczęściej na surowo,mogą też być suszone lub można  robić z nich soki i konfitury,dżemy ,galaretki [ w tym jestem dobra ,w galaretkach ],i wina.Także można użyć liście porzeczek bo są bogate w fitoncydy i z tego powodu dodaje się je do kiszenia  ogórków,kapusty i jabłek. [ kto teraz kisi jabłka - no kto ?] Nie ma takiej potrzeby bo w handlu są przez cały rok,ale kiedyś ? Pamiętam jak w latach 50 -ątych już w lutym nie było jabłek.Wyobrażacie sobie to ?.Jagody i liście porzeczki stosowane są do leczenia szkorbutu.Sok posłodzony miodem pije się przy uporczywym kaszlu.
I w ten oto sposób zakończyłam temat.Są to jednak wiadomości ogólne.Będzie jeszcze opis ;poszczególnych odmian,lecz nie dziś.

Natomiast dziś jeszcze tylko:........................spróbujcie ,że to jest dobre  do gotowanego mięsa:
1 szklanka zmiksowanych  owoców porzeczki, czerwonej lub białej dwa ząbki  zmiażdżonego czosnku 1 mała łyżka chrzanu  2 łyżki oleju ,odrobina soli i cukru.Do mdłego gotowanego mięsa wyśmienite.A jakby powiedziała pewna osoba..........................................mniamniusie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz