sobota, 15 listopada 2014

A teraz coś dla odchudzających  się................. będzie to bigos,tak ,tak dobrze Państwo widzą BIGOS.To nie prawda że kapusta,że bigos  tuczy.Wszystko zależy od tego jak będzie sporządzony.
potrzebne składniki: 1 kg kiszonej kapusty,05 kg chudej wołowiny,kilka grzybków,1 duża cebula 1  mała marchewka.
Sporządzenie: Grzybki namoczyć dzień wcześniej w dwu szklankach wody.Następnego dnia dodać ,cebule,marchewkę i wołowinę [w jednym kawałku ] oraz jakąś kostkę rosołową,ewentualnie dolać wody.Kapustę gdy bardzo kwaśna ,przepłukać ,ale soku tego nie wylewać,bo być może już po ugotowaniu okaże się, że bigos mało kwaśny.Kapustę i wołowinę z dodatkami,oczywiście oddzielnie,w dwu naczyniach gotować około pół godziny.Po tym czasie wyjąć wołowinę i pokroić w kawałki,rozdrobnić [bardzo] cebulę i marchewkę ,w małe paseczki grzybki.Jeżeli jest nadmiar wody w kapuście,odcedzić,dodać tę w której gotowały sie wołowina i dodatki i wszystko teraz wymieszać z kapustą tj grzybki,wołowinę,cebulę marchewkę itd.Cebula i marchewka bardzo łagodzą smak kapusty.Gotować jeszcze około pół godziny,spróbować czy wszystko miękkie ,bo gdy nie, gotować dalej bo wszystko zależy od wołowiny i kapusty ,bywają różne.A na koniec aż sie prosi pieprz by go dodać.
Pewna osoba odchudzająca się rozsmakowana jest w tym bigosie i tylko  nieco go zmodyfikowała ,bo czasem zamiast wołowiny dodaje pierś kurczaka  [też prawi bezkaloryczna] Tłumaczy to tym ,ze wołowina droższa a kurczak tańszy.ALE KOCHANI ODCHUDZAJĄCY SIĘ,ŻADNEGO,ŻADNEGO,ŻADNEGO TŁUSZCZYKU DO TEGO BIGOSU!!!!!!!!!!!!!!! I to nie prawda że bigos ...................... ma dużo kalorii 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz