piątek, 14 listopada 2014

SAŁATKA NIEMIECKA............. ZAWSZE,ALE TO ZAWSZE JEST NA BAZIE GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW       ,to taka pasująca do piwa Przeważnie są to ugotowane i ostudzone ziemniaki pokrojone w kostkę z cebulą ,też w kostke,czasem z kiszonymi ogórkami,to bliżej Polskiej granicy ,lub z solonym śledziem ,to na północy,z marynowaną papryką,to na południu.A SAŁATKA NIEMIECKA WYTWORNA JEST TAKA :5 ziemniaków .szklanka  oliwek duży pęczek szczypioru,dobra oliwa .......no może olej,kilka listków sałaty.Ziemniaki w kosteczkę,oliwkę każdą na pół [najlepsze doże czarne],szczypior drobniutko .Wszystko wymieszać dodając oliwę lub olej.Jeżeli trzeba dosolić,dodać szczyptę cukru.Wyporcjować  tak około 2,3  łyżki jedna porcja ,ułożyć na liściach sałaty i na półmisku.Liscie nie mogą być za duże by nie zakrywały sałatki.Można je ujednolicić obcinając nożyczkami.Na każdą porcję położyć coś czerwonego np rzodkiewkę ponacinaną w kształcie kwiatka.W brew temu co Państwo teraz o tym myślą nie  tylko jest to elegancka przystawka ,ale też i smaczna.Może być podana jako przekąska dla brydżystów ,luk jak mąż częstuje kolegów  piwem.I to Kochani tyle na dziś.:Postaram się by jutro było więcej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz