czwartek, 13 listopada 2014

Obiad za grosik dla 3 osób.Należy ugotować w tzw."dużej wodzie" [14,15 minut} ryż [spróbować ,bo może dłużej,ryż jest nie jednakowy] około półtorej szklanki .Ryż będzie smaczniejszy gdy do wody dodamy nieco tłuszczu[olej ,oliwa] wodę oczywiście należy posolić i ryż traktować tak jakbyśmy gotowali kluski.Na sporej patelni ,lub w rondlu na rozgrzane klarowane masło lub olej [bo mamy zbyt wysoki cholesterol] smażymy garść mrożonej włoszczyzny i kilka dużych pokrojonych pieczarek  ,mieszamy..Nadmiar wody winien odparować,więc trwa to około 15 minut.Gdy włoszczyzna miękka , dodajemy ją i pieczarki  do  odcedzonego ryżu i doprawiamy solą pieprzem,lub zamiast pieprzu sos Tabasco [lepszy].I jak wspomniałam wcześniej popijamy smacznym czystym czerwonym barszczykiem..Danie to można ugotować w większej ilości i  
przechować w lodowce na jutro lub pojutrze jako tzw".gotowca".A do tego przydałaby się surówka okolicznościowa związana z pora roku np ..........teraz cdn

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz