czwartek, 4 grudnia 2014

Gwarantowany przepis :1 kg.maki  10 dkg drożdży,20 dkg masła,,trochę więcej jak pół szklanki cukru 3 jaja, półtorej szklanki mleka.
Drożdże i cukier wymieszać w letnim mleku.Pozostawić w cieple na pół godziny.Po tym czasie wszystko dokładnie wymieszać z mąką PRZYPOMINAM sypaną z sita i wyrabiać,wyrabiać.Jak kiedyś pisałam najwygodniej drożdżowe robi mi się w komorze zlewozmywaka ,wyszorowanej,wymytej,wyparzonej i zatkanej korkiem wcześniej wygotowanym.Niejednokrotnie trzeba dosypać mąki lub dolać mleka.W czasie wyrabiania dodaje się roztopione ,tylko letnie masło.Jak ciasto będzie od ręki "odstawać"znaczy ma dość.Przekłada sie do formy  i pozostawia do wyrośnięcia w  ciepłym miejscu na pół godz.przykryte ściereczką.Piecze nieco ponad 40 min [do zrumienienia] w najpierw  średni nagrzanym piekarniku,pod koniec do 200 st.Jeżeli zrumienione i upieczone można wyjąć i pozostawić w cieple w formach,aż wystygnie.Właściwie to nie ma się co nie udać przy pieczeniu drożdżowego,może być mało pulchne gdy dodano za dużo cukru.Przestrzegam przed wykonywaniem tego ciasta robotem.Drożże to pieszczoszki i potrzebują ludzkiej ciepłej ręki...............no niestety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz