niedziela, 14 grudnia 2014

Odpowiadam na pytanie...........jak przechowywać cebulę i czosnek.No cóż  ,jest pewna różnica w sposobie przechowania Czosnek przeważnie spleciony jest w warkocz,by go zawiesić.Jeżeli mamy taki warkocz,to najlepiej zawiesić go w kuchni w pobliżu okna.Bo okno w czasie gotowania uchylamy co czosnek lubi [nieco wilgoci od czasu do czasu] ,a cebula .wprost przeciwnie nie .I tu zwracam się do osób starszych.............. może pamiętacie jak u babci w metalowej siatce,trójkątnego kształtu wisiała nad piecem cebula,ona ,nad piecem,nie przy oknie.Ja teraz takich siatek nie widuję,zostały wyrzucone a nasi przodkowie i ich myślenie" przekreślone" i wszystko pochowane ,bo tak ładniej i inaczej............bo my już jesteśmy mądrzejsi i "kiśnie " schowana w szafce cebula...............ale gdyby tylko oto szło ............. nie tylko.Otóż zarówno cebula jak i czosnek posiadają dezynfekujące związki allilowe [to,to co nas szczypie w oczy] w połączeniu z parą wodną w kuchni [gotowanie] jest ogromnym dobrodziejstwem  na nasze i szczególnie dzieci gardła.MOŻE ZATEM ZMIENIĆ PRZYZWYCZAJENIE i powiedzieć przepraszam naszym przodkom i powiesić cebule nad piecem w plastikowym w prawdzie ,ale ażurowym  pojemniku,co nawet blondynka potrafi [przepraszam blondynki,też nią jestem].Można zawiesić na klapie od pieca tylko trochę chęci i pomyślunku .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz