wtorek, 24 lutego 2015

Bazylia pochodzi z Azji.Dosłowne tłumaczenie nazwy to ziele królewskie.Ceniona w starożytności jako roślina lecznicza,przyprawowa i także ozdobna.Jest rośliną jednoroczną o silnie rozgałęzionych łodygach.Jest krucha i delikatna,zatem należy obchodzić się z nią ostrożnie szczególnie gdy jest jeszcze małą rośliną.Jest ciepłolubna  i z tej przyczyny należy sadzić ją po połowie maja.,z nasion wysianych w marcu w doniczce na parapecie.A najlepiej kupić gotową rozsadę.W lipcu na końcach pędów ukazują się kwiatki bardzo chętnie odwiedzane przez pszczoły.ale zanim rośliny zakwitną należy je ściąć w połowie ,i przeznaczyć do suszenia, za trzy tygodnie odrośnie.Albo napawać się ich widokiem i pobierać tylko w ramach potrzeb jako świeże ziele.Proponuje,by ze trzy rośliny rosły w ogródku zielarskim i jedna w doniczce w domu.Latem na balkonie lub za oknem.Ta nie będzie zbyt duża ,ale tę na działce mogą osiągnąć nawet pół metra.Młode listki doskonale komponują się smakowo i zapachowo z ogórkami i pomidorami.Nieodzowna jako dodatek do leczo, i różnych surówek.Leczniczo ,suche ziele może być podawane osobom starszym jako napar,w zaburzeniach trawiennych.I na koniec,takie stwierdzenie.BAZYLIĘ MOŻNA UPRAWIAĆ JAKO CIEKAWIE PACHNĄCĄ,ROŚLINĘ OZDOBNĄ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz