I jeszcze trochę porad praktycznych.
Nieprzyjemny zapach po rybach i śledziach utrzymujący sie na dłoniach zlikwidujesz,jeżeli umyjesz je pod zimną bieżącą wodą z dodatkiem octu w połowie płukania Potem posmaruj je kremem z odrobiną soku z cytryny.Nigdy nie myj naczyń pachnących śledziami czy rybami w ciepłej wodzie,bo ona pomaga w utrzymywaniu się zapachu Myj je pod bieżącą zimną wodą i w trakcie płukania dodawaj sól.
Czajnik z dużą ilością kamienia,jest ciężki i woda w nim zagotowuje się po dłuższym czasie Wlej do niego pół szklanki ,a do dużego nawet całą octu,uzupełnij wodą i zagotuj.Zostaw na 15 minut.Wylej zawartość wraz z kamieniem i zagotuj jeszcze raz ,ale tylko wodę.Zdziwi cię ilość kamienia.Dotyczy to też czajników bezprzewodowych.
Do bardzo przypalonego garnka wlej wody i płynu do mycia naczyń i dodaj jedno opakowanie proszku do pieczenia.Zagotuj.Zostaw do wystudzenia.przypalenia same ustąpią.
Nie trzymaj zielonych ogórków i pomidorów w lodowce,bo będą mniej smaczne.
Obrana i napoczęta cebula winna być zużyta w ciągu 24 godzin.Po tym czasie wytwarza substancje niekorzystne dla organizmu.
Gdy czosnek" w warkoczu" rośnie ,możesz poobierać ząbki i przechować w lodówce w słoiku z olejem,lub pozwolić mu rosnąć i wykorzystać jego szczypior.Też jest smaczny.
Jeżeli myjesz naczynia po mleku,dokładnie wypłucz zmywak ,bo będzie brzydko pachniał.
Do gotowania klusek i ryżu dodaj nieco ojeju.Nie będą się sklejały,ani kluski ,ani ryż.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz