wtorek, 24 lutego 2015

TEN PRZEPIS,NIE JA WYMYŚLIŁAM.Przywiozła go moja sąsiadka z Ciechocinka.Oj ! często to robimy.I dodam jeszcze,że jest to potrawa rybna więc zdrowa.

Należy 1 kg ryby ,najlepiej Suma Amura lub Tołpygi  [ale my robimy różne ryby] usmażyć w panierce z mąki,posolone oczywiście.Ryby mogą być mrożone lub świeże.Ostudzić.Przełożyć do dużego słoja,lub innego naczynia.Sporządzić zalewę.W trzech szklankach wody zagotować krótko ,no 5 minut pokrojone w paski  :trzy papryki,trzy duże cebule i pół słoika ogórków konserwowych |Po zagotowaniu dodać 4 łyżki koncentratu pomidorowego,3 łyżki ostrego keczupu 2 łyżki octu,4 łyżki oleju,4 łyżki cukru,i niewiele [szczyptę] soli.Chyba że wolimy bardziej słone,to więcej.Proszę spróbować.

Tę potrawę przetrzymujemy w lodówce 3 dni,a potem ................TO JEST PYSZNE.I muszę zaznaczyć,że jest wielu amatorów na nie a nawet na sos.,Też smakuje.

I tak sobie myślę,że jest to danie na wypróbowanie teraz i powtórzenie  na Wielkanoc.O tyle dobre,że możemy je zrobić na tydzień wcześniej,wtedy kiedy jeszcze nie mamy takiego nawału pracy.

No cóż 
 nie dowiemy się jak smakuje,jeżeli nie sprubujemy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz