niedziela, 22 lutego 2015

To bardzo zdrowe i mało kaloryczne  danie .Zdrowe bo ryba.Proponuję  dorsza.Wiem że drogi ,ale teraz można dostać nie mrożonego.Na cztery osoby winien być 1 kg.Należy ugotować go w niewielkiej ilości wody z dwoma cebulami i dwoma marchwiami i z polową pęczka kopru,posolony oczywiście.Koper nadaje dorszowi i każdej rybie morskiej delikatniejszy smak i nieco niweluje zapach.Po ugotowaniu należy go wystudzić ,podzielić na kawałki i poukładać na półmisku ,na liściach "porwanej"sałaty.Pokroić marchewkę w kostkę.Przykryć nią dorsza,następnie kilkanaście oliwek przekroić na połówki i posypać nimi potrawę i kto lubi,  marynowanego czosnku na wierzch też pokrojonego ,lub małych marynowanych cebulek.Wszystko polać sosem koperkowym ,zrobionym z gęstego jogurtu i posiekanego kopru i nieco posłodzonego.A nie odchudzający się dodają do sosu 4 łyżki majonezu.To danie jest nie tylko zdrowe.Jest też lekkostrawne.Nadaje się na kolację.Po takiej lekkiej kolacji nie będą śniły się koszmary .A śnią się zawsze wtedy  gdy obciążony żołądek zabiera tlen mózgowi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz