wtorek, 28 kwietnia 2015

Chrzan działa podobnie jak czosnek i cebula,jest tez bakteriobójczy a witoncydy w nim zawarte niszczą też grzyby i wirusy.To on jest odpowiedzialny za intensywniejsze wydzielanie ,soków żołądkowych . a co za tym idzie szybsze spalanie tłuszczu i zdecydowanie poprawia przemianę materii.Czyli co???????? czyli odchudza.Nasi przodkowie jadali o wiele więcej chrzanu.Mam na myśli przodków których było na to stać,zważywszy,że przecież to dodatek do mięsa.Ale też i mięsa jadano bardziej tłuste.A to? ,  też nie wszyscy wiedzą,że chrzan poprawia pracę wątroby i nerek. Wyjaśniam też dlaczego na zimę  dodaje się do kiszenia ogórków korzeń ,nie liście.Liście mogą pomagać  w  powstawaniu bakterii gnilnych,a korzeń wprost przeciwnie i jest  bardzo potrzebny do tworzenia się kwasu mlekowego,najlepszego z konserwantów,I w zakończeniu,czy wszyscy  mogą spożywać chrzan?Otóż są wyjątki.Ni powinni jadać go chorzy na marskość  wątroby chorzy cierpiący na stany zapalne nerek i przewodu moczowego.I jeszcze tylko to:O wiele lepszy jest chrzan z dodatkiem roztartego  żółtka jaja ugotowanego na twardo i miodu.

A z miodem,a z miodem wyśmienita jest herbata, ale ,dobra ,mocna.Właśnie taką popijam.
No  -  zachrzaniłam się nieco.Zatem do jutra.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza