piątek, 1 maja 2015

PRZEPIS NA BARDZO SMACZNE,BARDZO KRUCHE I ŁATWE DO WYKONANIA CIASTECZKA DO CZYSTEGO CZERWONEGO BARSZCZU.
20 dkg,mąki,20 dkg.masła i 20 dkg białego sera, szczypta soli zagnieść  .Rozwałkować i wykrawać szklanką okrągłe ciasteczka.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.Po lekkim zrumienieniu wystudzić.A kto ma czas i ochotę ,zamiast soli doda małą garść posiekanych orzeszków ziemnych solonych.Można też nie wałkować ciasta,tylko wykonać male kulki i je rozpłaszczyć na blasze.Bardzo dobrze się je piecze na specjalnym papierze do pieczenia ciasta.Tylko ten papier trudno na blachę rozłożyć, bo się zwija.Ale nic prostszego jak go pomoczyć ,to zaraz jest grzeczniutki i do blachy przylega.

A barszcz.Do wyboru:można na działkę zabrać w proszku ,w torebce,można w kartonie,a można ugotować w domu wcześniej i taki zabrać na działkę.Najlepsze na czysty barszcz są buraki cylindryczne.To odmiany Rywal lub Opolski.Gotuję je z suszonymi  grzybkami i kostką bulionową tylko.Potem zakwaszam octem balsamicznym [o z tym octem jest wyśmienity] i dodaję do smaku cukru.Wcale nie tak mało.Zamiast octu,może być sok z cytryny,ale z octem balsamicznym nabiera wyrazistości.Dla gości podaję z odrobina masła,sama wolę bez.A z buraczków robię sałatkę,mieszając ją po rozdrobnieniu oczywiście, z jabłkiem ,chrzanem,solą cukrem i olejem.Czasem zamiast  jabłka  dodaje drobniutko pokrojonego selera naciowego, a jak dla gości to jeszcze z przekrojonymi na połówki oliwkami.

 No i niech ktoś powie,że to niewyśmienite jedzenie na działce i co ważne ,to to,że można zabrać już gotowe tam.A grill uzupełni obiad.Może pieczonymi żeberkami?

A jeżeli żeberka ,to radzę w domu w niewielkiej ilości wody z włoszczyzną je podgotować.Woda będzie na krupnik na następny dzień,a tak podgotowane i zamarynowane ,na grilla bardziej się nadają,bo  nie są zbyt długo pieczone i nie zrobi się z nich wiór.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz