piątek, 14 sierpnia 2015

A  zatem.............sałatka ta składa się  z papryki,cebuli i ogórków.Po umyciu należy je rozdrobnić w zależności od upodobania.Podaje przepis  [mała porcja].Moja był kilka razy większa.:

3 czerwone papryki .3 żółte papryki 3 cebule 1 kg ogórków.Po rozdrobnieniu dodaje 4 łyżki przyprawy do kurczaka pikantnej  5 łyżek cukru i zostawiam na godzinę .Po tym czasie już warzywa zmiękną i puszczą sok.Dodaje wówczas pół szklanki oleju i 10 łyżek octu balsamicznego.Ale radzę spróbować,bo może trzeba dosolić ,lub dosłodzić,lub w ogóle dodać czegoś więcej,może soli ,może cukru,może octu ,a może oleju.Z pewnością nie dodaje wody i przez to jej smak jest niepowtarzalny i uważam,że ocet balsamiczny,to też ważny dodatek.A kto lubi takie sałatki bardziej pikantne ,może dodać tak jak ja jeszcze dwie  ostre papryczki ,bardzo drobno pokrojone.Potem nakładam do słoików,nieco ubijam ,tak by sok wyszedł na wierzch i po napełnieniu wszystkich pozostaje nieco tego soku,to go do wszystkich słoików dolewam.Dla pewności ,bo składniki dość twarde pasteryzuje 15 min.Moje   słoiki już  są w piwnicy i na każdej zakrętce jest nalepka wydrukowana komputerowo takiej treści:"Do ziemniaków,klusek,kaszy,ryby,mięsa i kiełbasy."Ładne i smaczne.Aha !.ogórków nie obieram ze skórki.

A teraz idę pod prysznic ,wybaczcie Kochani.Jutro obiecuje poprawę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz