Co ta susza jest w stanie spowodować?Otóż to,że owoce i warzywa mają więcej suchej masy i mniej soku.No i muszę sprostować, tj zmienić przepis na marynowaną dynię.Początkowo pisałam,że gotuje się partiami W tym samym syropie dwie porcje pokrojonej w kostkę dyni.Właśnie wczoraj zrobiłam.Niestety wychodzi tylko jedna partia na raz.Dynia nic nie oddaje soku.Zatem teraz przepis ten jest taki.:
6 kg. dyni obrać ze skóry i środkowej zawartości z pestkami.Pokroić w kostkę i wrzucić do syropu z dwóch i pół kg cukru i dwóch i pół szklanek octu 10 %. Dodać też kilka goździków.Gotować 20 ,do 25 minut aż zacznie robić się przezroczysta i bursztynowa.Gorącą nakładać do słoików no i cd. znany,prawda?Wyśmienita jest do kaszy ryżu i klusek,oraz jako jeden ze składników różnych sałatek i surówek.
W zależności od tego jaka jest dynia,mniej czy bardziej sucha ,potrzeba mniej lub więcej syropu.Więc może popróbować najpierw w mniejszej ilości syropu.
Aha ..............dynia ,dynia nie bania,bo bania to rusycyzm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz