środa, 19 listopada 2014

A OTO PRZEPIS NA TAK KRUCHE CIASTKA,ŻE BARDZIEJ KRUCHE BYĆ NIE MOGĄ
POTRZEBNE SKLADNIKI:
4 szklanki mak
8 żóltek
0,5 kg masła
4 łyżeczki proszku do pieczenia
półtorej szklanki cukru pudru
pół szklanki maku.
WYKONANIE ,BARDZO PROSTE.
wszystkie skladniki wymieszać [maslo winno być miękkie.
wyrobić krótko i wstawić do lodowki na dwa dni.Po tym czasie wyjąć ogrzać wałkować niezbyt cienko.Wykrawać szklanką lub innym przedmiotem ciasteczka i piec w nagrzanym 180-2oo st piekarniku do lekkiego zrumienienia.By blach nie smarować tłuszczem ,przydatny może okazać się specjalny papier do wypieków.W brew pozorom robi sie je bardzo szybko.A czy ma Państwu kto trzymać miskę,bo mnie nie ma i znalazłam wyjscie z tej sytuacji.
JEDNĄ KOMORĘ ZLEWOZMYWAKA SZORUJE,MYJE,TRAKTUJE WRZĄTKIEM.ZATYCZKĘ WYGOTOWUJĘ.NA KONIEC WSZYSTKO SPŁUKUJĘ WODĄ Z OCTEM BY POZBAWIĆ ZAPACHÓW PROSZKOWO MYDLANYZCH.Jakże wygodnie sie w ten sposób wyrabia ciasto,szczególnie drożdżowe,nad ktorym trzeba popracować ,bo kruche zarabia sie szybko.I zyskuje na tym kręgosłup.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz