niedziela, 2 listopada 2014

A teraz coś zupełnie przyziemnego.O azotanach i azotynach.W wyniku nawożenia spotkać je można w różnych np.warzywach.I te pierwsze mogą a nawet powinny być .....ale te drugie  oj nie już nie.Kidy dochodzi do tego ,że są też azotyny BARDZO SZKODZĄCE CZŁOWIEKOWI ? gdy następuje przenawożenie azotem [to saletra] ? Często jest to NAMACALNE gdy na przykład zakiszone na zimę ogórki się "zepsują " Kupując trudno to rozpoznać ,choć ja potrafię : to te pię kne,wyrównane we wzroście  o bardzo ,bardzo ciemnozielonej skórce.Takie jakie podobają się Unii Europejskiej....................... bo poza Polską mało kto jada kiszone ogórki.Uważane są za produkt popsuty..........TO ONI MAJĄ POPSUTE COŚ W GŁOWIE .....PRAWDA?.CZY MOŻE BOWIEM BYĆ COŚ LEPSZEGO DO CZYSTEJ ,ZIMNEJ .POLSKIEJ ,WÓDKI NA ZAKĄSKĘ?????????????? No .ale ja nie o tym chciałam ,chciałam o tym,że w handlu jest sałata Lodowa...[piękne twarde główki pakowane  w celofan [jakby powiedziała pewna osoba w celafon] a mnie uczono ,że te szkodzące człowiekowi azotyny powstają z przenawożenia i nieprawidłowego przechowywania warzyw liściowych.Więc jak to jest? nikt tego nie pilnuje ?czy może sałata odmiany Lodowa jest na to odporna?????????/ oj mam obiekcję.To ja zawsze szpinak czy sałatę przywiezioną  z działki ,rozkładałam lużno w szufladach w lodowce,w nic ich nie chowając,to co ? to się wygłupiałam,nie "zamykając w foli "Bardzo chciałabym znać odpowiedż???????????/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz