środa, 25 marca 2015

Gotujemy rosół z ogólnie dostępnego na rynku drobiu.By był lepszy,pokrojone na porcje mięso należy wymoczyć pół godziny w niewielkiej ilości wody z kilkoma ,lub kilkunastoma  kostkami lodu.Powolne gotowanie wydobywa smak,szybkie zamyka go w środku.Dobry rosół,to , ten powoli gotowany.Dodatkowo smaku nadaje rosołowi drobiowa wątróbka  [sprawdź].Co najmniej dwie lub trzy.A co zrobić z ugotowanym mięsem?Może stanowić wyśmienite drugie danie,jeżeli ostudzone kawałki  umoczymy w rozmąconym jaju i w panierce składającej się z tartej bułki,utartego ostrego sera [pół na pól ] i ostrej papryki lub pieprzu i niewielkiej ilości soli.Smażyć należy na rozgrzanym maśle klarowanym.Podawać zaraz po usmażeniu [zrumienieniu] A do tego ziemniaki by były smaczniejsze gotuje się je  z 1 cebulą,która nada lepszy smak i przed przeciśnięciem przez praskę dodać należy co  najmniej 1 łyżkę świeżego masła ,a na koniec koperek,koniecznie.

Do rosołu będziemy gotować makaron. Jeżeli wszyscy domownicy lubią w rosole posiekaną natkę pietruszki,można ją wymieszać z makaronem,nawet dzień wcześniej.Będzie  intensywniej pachniała.

Bigos to kapusta i mięso i inne dodatki.Bigos będzie lepszy gdy kawałki mięsa przeznaczone do niego najpierw obrumienisz na patelni.

Zwykły domowy kompot będzie smaczniejszy, gdy dodasz do niego kostki lodu.


To tyle z porad  na dziś,może jeszcze przed świętami coś mi przyjdzie do głowy to podam w późniejszym terminie.

A teraz jak to onegdaj jadano?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz