sobota, 6 czerwca 2015

Potrzebny będzie duży garnek,najlepiej typu rondel.Jakiegokolwiek mięsa około 80 dkg i 3 cebule,3 papryki,3 marchwie i 2 kostki rosołowe lub jakaś przyprawa kuchenna ,nieco ponad pół szklanki oleju ,łyżka ,miodu i łyżeczka ostrej papryki.Mięso pokroić w kawałki jak na gulasz,może to być karkówka,może być pierś kurczaka,ale najlepsze są podudzia drobiowe obrane z kości i też pokrojone w gulaszowe kawałki.Podobnie postępuje się z dodatkami .Po  umyciu,obraniu,wydrążeniu papryki z nasion  kroimy wszystkie w niewielką kostkę,marchew,też i paprykę,i cebulę .Kostki bulionowe rozgniatamy w miseczce widelcem z niewielkim dodatkiem wody ,dodajemy olej i w rondlu wszystko razem mieszamy, i olej i kostki też.I niech tak stoi od rana do obiadu.Po tym stawiamy na ogniu i prużymy około 40,50,minut,od czasu do czasu mieszając.Próbujemy,czy nie trzeba dodać soli,a może [kto lubi  bardziej słodkie] jeszcze miodu.Można też wykonać to danie dzień wcześniej i przetrzymać w lodowce.Będzie jeszcze lepsze.Podaje się do dużych klusek [tych bardzo dużych],lub ryżu.Można takiego gotowca zabrać też na działkę.Dodaję tylko,że wołowina raczej się nie nadaje,bo trzeba by ją osobno wcześniej  poddać obróbce termicznej,aż zmięknie.

A do spraw uprawowych wrócę raczej jutro.Dziś tylko przypomnę...............trawa skoszona?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz