czwartek, 4 czerwca 2015

Warzywa kapustne.I w tym miejscu powinnam napisać,Kochani ,dajcie sobie spokój,bo przy nich pracy dużo,nawożenia także.Bez obornika nie urosną,i często nas zawodzą.Ale nie ,proszę tego nie brać pod uwagę co napisałam .Wszakże bawimy się w ogrodników.I jak to z zabawą bywa: jednych bawi to,innych coś zupełnie innego.Zatem............... prawie cała grupa tego warzywa uprawiana jest z rozsady,np kapusta,biała ,włoska ,brukselska,brokuł włoski kalarepa,kalafior ,kapusta czerwona i pekińska.Ta ostatnia uprawiana z siewu.Poprzestanę na informacjach telegraficznych.I tak np,cała grupa tych warzyw nie znosi słońca,ciepła,suszy.Z tej przyczyny dobrze rośnie wiosną,a jeszcze lepiej jesienią.Kto zatem chciałby, jednak posadzić na jesienny zbiór np.kalafiora,kalarepkę,czy brokuł...............czy................ o przepraszam najważniejsza w jesieni jest brukselka.Tylko w jesieni.Może pozostać na zagonie do wiosny,będzie wtedy najsmaczniejsza bo przemrożona...............a to jej jest potrzebne,dla "zgubienia goryczki".Zatem kto by chciał,................to w połowie czerwca wysiewa ,na rozsadniku nasiona,za miesiąc sadzi to co wyrosło w dość dużych odległościach np 30x30 cm,bo przecież potem się rozrosną.Ale te miejsca winny być nawożone obornikiem.Najwięcej obornika  potrzebuje kalafior,bo w glebie nie nawożonej urośnie wielkości guzika od zimowego płaszcza.Natomiast przy niewielkim nawożeniu urośnie zupełnie zadowalająco brokuł.Ale i przy jednym i przy drugim,należy mieć baczenie,by róża ,czy to kalafiora,czy brokuła nie przekwitłą,bo straci smak i będzie łykowata.Zadowolenie z brokuła tym większe,że po ścięciu róży głównej ,zawiążą się mniejsze w prawdzie, ale jednak róże boczne.Przy kalafiorze nie ma to zastosowania.Z jesiennej uprawy też uzyskamy dorodne kalarepki i co jest istotne ,mogą być posadzone współrzędnie  z innymi warzywami np po brzegach zagonu.Jesienne chłody i dużo,dużo wody,spowodują zaskakująco wysoki plon.A w połowie lipca można wysiewać na zbiór jesienny z bezpośredniego siewu kapustę pekińską.I już w zakończeniu tematu Uwaga  ! warzywa kapustne bardzo lubią ślimaki,zatem,albo ,ślimakol,albo ich przysmak co to nim zapijają sie na śmierć,piwo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz