czwartek, 24 września 2015

Odmiany jabłoni dojrzewają w różnych porach i w związku z tym dzieli się je na letnie,jesienne i zimowe.Odmiany letnie dojrzewają w lipcu i sierpniu i przeważnie natychmiast przeznaczone są do konsumpcji.Odmiany jesienne  osiągają swoją dojrzałość we wrześniu i wtedy należy jw zebrać z drzewa.W dobrych warunkach przechowują się maksymalnie do 2 miesięcy.Odmiany zimowe zbiera się z drzewa  we wrześniu i październiku i one przeznaczone są do dłuższego przechowania,nawet do 6 miesięcy,ale to jest dość trudne i w zasadzie nie do spełnienia przez sadowników amatorów,bo trzeba by dysponować pomieszczeniem z kontrolowaną atmosferą.Owszem,udaje się to czasem rolnikom posiadającym stodołę i tam w sianie przechowują jabłka starych odmian ,ot,choćby Renety,bowiem one w porównaniu do nowych odmian maja twardszą skórkę i tak szybko nie wysychają.Zatem moje sugestie ,to uprawianie jabłoni letnich lub jesiennych.A że watro,o tym nie muszę nikogo przekonywać.Tym bardziej,że w porównaniu z innymi drzewami owocowymi jabłoń jest drzewem długowiecznym.Zatem ,może rosnąć wiele lat.I z owoców jego będą korzystały nasze dzieci i wnuki.Jeżeli  natomiast chodzi o właściwości zdrowotne jabłek ,to są one ogromne.Zaleca się je w niedokrwistości,i awitaminozach,mają właściwości wzmacniające i poprawiające trawienie.Dzięki dużej zawartości błonnika pobudzają perystaltykę jelit i są lekiem dla osób z siedzącym trybem życia.Zaleca się je przy obrzękach ,niektórych schorzeniach jelita grubego,nadciśnieniu i w chorobach serca i nerek.Sok jabłkowy zalecany jest w przypadku miażdżycy,gośćca stawowego ,a nawet neurastenii.

Zatem.................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz