sobota, 28 listopada 2015

Składniki do : STAROPOLSKIEGO PIERNIKA.
1.5 kg mąki.  5 jaj ,75 dkg miodu,3 szklanki cukru,40 dkg .masła,niepełna szklanka mleka [3/4 ],  4  łyżeczki sody oczyszczanej ,4 opakowania aromatów do piernika.

Miód cukier i masło podgrzać,ostudzić,dodać resztę składników i zarobić jak każde inne.Przełożyć do naczynia [nie plastikowego ] i wstawić do lodówki na 4 tygodnie.{Potem wyjąc,ogrzać,bo zimne jest bardzo twarde i wałkować placki .Rozkładać na blachy.Piec do lekkiego zrumienienia.Wystudzić,przełożyć powidłami śliwkowymi,oblać polewą lub lukrem.Udekorować orzechami,kolorową posypką,skórką pomarańczową itp.

Jednak ! jeszcze kilka uwag na temat wykonania.Proponuje zarobić ciasto dając 1 kg mąki,a w razie potrzeby dodawać sukcesywnie ,pozostałe pół kilograma.A czasem też trzeba dodać mąki nieco więcej,bo to od mąki wszystko zależy.Ciasto winno mieć konsystencję makaronowego i by nie potrzeba zbyt dużo siły przy wałkowaniu.Także ja dodaje zamiast kupnych swoje zapachy piernikowe.W młynku do kawy mielę 1 czubatą łyżeczkę goździków i 2 łyżeczki cynamonu.

Piernik natychmiast po upieczeniu jest twardy,ale to krótko trwa.Potem rozpływa się w ustach.

Aha ! minimalny czas trzymania w lodówce :to 20 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz