sobota, 9 kwietnia 2016

Krótkie wyjaśnienie: pularda ,to specjalnie karmiona  tłusta kura.Potranżerować,to pokroić na kawałki.

POTRAWA Z PULARDY Z PARMEZANEM.
==================================
Udusić na maśle  oczyszczoną i nasoloną pulardę,podlewając od czasu do czasu zimą wodą by się zbytnio nie zarumieniła..Gdy już miękka ,potranżerować ją jak zwykle i polać pół litrem kwaśnej śmietany,rozbitej z łyżka maki i dwoma żółtkami.,posypać suto parmezanem i dodać 2 łyżki masła.Wstawić do gorącego pieca na pół godziny aby się z wierzchu obrumieniła.

I jeszcze taka moja uwaga:Pularda ,to nie obecny kurczak.,by się zbytnio nie rozgotował cały proces obróbki termicznej należy bardzo skrócić.A jaka do tego surówka:?

Pół główki kapusty pekińskiej ,pęczek rzodkiewek, i kilka połówek gruszek marynowanych dla zaostrzenia smaku ......rozdrobnić i dodać oleju.A kto lubi może też dodać czosnku  i jeden słoiczek marynowanej cebulki ale wtedy gruszek mniej.

S m a c z n e g o.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz