,Sprawdziłam co Pani Maria Ochrowicz - Monatowa autorka ponad stu letniej książki kucharskiej ma do powiedzenia w sprawie cebuli i znalazłam miedzy innymi to:
CEBULA HISZPAŃSKA FASZEROWANA.
Kilka niezbyt wielkich cebul,obrać z łupy,sparzyć wrzącą wodą,ściąć czubki i wydrążywszy nafaszerować mięsem doprawionym na ostro i po ustawieniu w rondelku mięsem do góry,dusić około pół godziny na wolnym ogniu z łyżka masła.Pod koniec wlać kieliszek białego wina.Ewentualnie posolić.Tak przyrządzoną użyć jako garnirunek do polędwicy,pieczeni wołowej lub baraniej.
No to ja ze swoim sposobem nie mam się co wychylać.Bo ja z cebuli,tej łagodnej w smaku [cukrowej] robię surówkę pół na pół z małosolnymi ogórkami dodaję soli cukru i ostrego sosu ,oraz oleju.I to mój garnirunek do gotowanych mięs.
W tym miejscu pozostaje mi pożegnać Państwa.Informacji sporo.Winny wystarczyć na dziś i jutro,bo jutro się nie spotkamy.Ubolewam bardzo, ale to siła wyższa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz