sobota, 12 listopada 2016

"Surówka ma być chrupiąca "............zawyrokowali chłopcy mojej koleżanki.Zatem ta, nie będzie w ich typie.
1 żółta papryka,jeden ugotowany buraczek 1 jabłko i 3  małe [ przeważnie takie są ] ogórki  konserwowe.Wszystkie składniki należy pokroić w kosteczkę ,nieco posolić ,dodać  [ koniecznie ]  1 łyżeczkę cukru i odrobinę ostrej papryki oraz 4 łyżki oleju.Wymieszać.To jest smaczne i bardzo pasuje do mielonych kotletów.

Wersja  inna [  chrupiąca ]  to :
1 papryka czerwona 1 żółta,   1 pęczek selera naciowego [nie koniecznie ] i 1 słoiczek marynowanego czosnku [jest wyśmienity ] ,ale kto nie toleruje czosnku może zamienić go  na 1 słoiczek marynowanej cebulki  i   8  łyżek ziaren słonecznika.Po rozdrobnieniu wszystkich składników [ czosnku niekoniecznie ] należy dodać soli,,cukru 1 czubatą łyżeczkę  i 5 łyżek oleju.Wszystko dokładnie wymieszać.Ewentualnie przybrać szczypiorem drobno pokrojonym ,posypując nim po wierzchu.
Obie surówki będą smaczniejsze  gdy zamiast cukru doda się miód  Jednak znacznie więcej jak cukru  [4-  krotnie więcej ].Ładnie wówczas pachną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz