"Surówka ma być chrupiąca "............zawyrokowali chłopcy mojej koleżanki.Zatem ta, nie będzie w ich typie.
1 żółta papryka,jeden ugotowany buraczek 1 jabłko i 3 małe [ przeważnie takie są ] ogórki konserwowe.Wszystkie składniki należy pokroić w kosteczkę ,nieco posolić ,dodać [ koniecznie ] 1 łyżeczkę cukru i odrobinę ostrej papryki oraz 4 łyżki oleju.Wymieszać.To jest smaczne i bardzo pasuje do mielonych kotletów.
Wersja inna [ chrupiąca ] to :
1 papryka czerwona 1 żółta, 1 pęczek selera naciowego [nie koniecznie ] i 1 słoiczek marynowanego czosnku [jest wyśmienity ] ,ale kto nie toleruje czosnku może zamienić go na 1 słoiczek marynowanej cebulki i 8 łyżek ziaren słonecznika.Po rozdrobnieniu wszystkich składników [ czosnku niekoniecznie ] należy dodać soli,,cukru 1 czubatą łyżeczkę i 5 łyżek oleju.Wszystko dokładnie wymieszać.Ewentualnie przybrać szczypiorem drobno pokrojonym ,posypując nim po wierzchu.
Obie surówki będą smaczniejsze gdy zamiast cukru doda się miód Jednak znacznie więcej jak cukru [4- krotnie więcej ].Ładnie wówczas pachną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz