środa, 21 marca 2018

BABKA MIGDAŁOWA.
20 żółtek i pół kg. cukru  utrzeć w donicy do białości ,wsypać ćwierć kg. mąki kartoflanej i mieszać całe pół godziny.Następnie wcisnąć sok z dwóch cytryn,dodać 6 dkg gorzkich i 10 dkg,słodkich oparzonych migdałów utartych na masę i znów mieszać pół godziny.W końcu ubić pianę  z 10 białek,wymieszać prędko,natychmiast wlać do formy i wstawić do  bardzo gorącego pieca na dobre pół godziny.

Informuję,że przytoczyłam w oryginale ten przepis i też sie dziwię,że nie ma w tej babce ani proszku,ani drożdży.Należy przypuszczać,że te przydługie mieszanie i  piana z białek spowodują,że babka będzie pulchna i jak się dobrze wczytać ,to chyba bardzo smaczna.Może zatem się pokusić o jej wykonanie,zastępując prace ręczne mikserami,blenderami itp.Tylko te żółtka,aż taka ilość ? Zmniejszać jednak nie radzę ,bo to będzie już nie ten przepis.

Osobom lubiącym ryzyko proponuję wykonać tę babkę z połowy skladnikow.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz