niedziela, 18 marca 2018

Kruche ciasto na mazurki jest tak kruche,że już bardziej kruche być nie może.
Robi się go z :
5 szklanek mąki,8 żółtek,1/2 kg masła , 1 i 1/2  szklanki cukru pudru i  4 łyżeczek proszku do pieczenia.Wszystko razem należy wymieszać, zarobić i włożyć do zamrażalnika na 
 24  godziny.Łatwo je wykonać jak masło ma temperaturę pokojową.Po tym czasie wyjąć,rozmrozić,co trochę potrwa.Proponuję wyjąć je wieczorem i pozostawić do rana.Rano da się już wałkować,a wałkować należy by uzyskać  placki grubości około 1 cm lub nieco grubsze.Wykrawa się z tych placków małe kółka 15 cm,jakimś kubkiem lub talerzykiem i większe 20,25 cm.Z pozostałym po wykrojeniu kółek cieście należy zrobić wałeczki,no ! - może nawet wałki ,o przekroju co najmniej 1 cm.Te wałeczki położyć ,lekko uciskając na brzegach kółek.One są konieczne by wlany lukier lub polewa czekoladowa nie wypłynęły,Dla ozdoby można w taki wałeczek wcisnąć np.kilka owoców suchej żurawiny,nie tylko dla upiększenia,ale także dla zaostrzenia smaku.Wszak żurawina jest raczej kwaśna.Można też na wałeczkach odcisnąć jakiś wzorek nożem lub widelcem .Ja osobiści odciskam wzorek tarką,przed tym smarując ją olejem. Proszę wypróbować. Na początek proponuję widelec,ale z żurawiny nie rezygnujcie.Mazurki pieczemy w piekarniku tak jak kruche ciastka,krótko.Potem studzenie,a po wystudzeniu wlewamy polewę czekoladowa ,lub jakikolwiek lukier.Najlepiej by był kolorowy np żółty,czy różowy i przybranie.Przybranie należy mieć pod ręką  by przybrać zanim polewa czy lukier nie zastygnie.Przybranie winno także być kolorowe, np skórka pomarańczowa orzechy włoskie,migdały i inne proponowane przez handel kuleczki,przecinki itp.Dzieciom ustawmy na ich mazurkach ,żelki ,maleńkie czekoladki .

O ! - i  daję gwarancję,że wg. tego przepisu mazurki będą mniam,mniam.Współczuję tylko Państwu,że nie macie szafkowego adapteru .No - to trzeba się pogłowić,gdzie by je schować ?

Spokojnej ,pogodnej niedzieli życzy cikotkamalinka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz