sobota, 24 marca 2018

Czas już prawie świąteczny .Przyszło mi do głowy by podać ,wypróbowany przeze mnie pewien elegancki i smaczny deser.Połączyłam w nim stare z nowym.Stare - to sos sprzed wieku,którym polewa się  sałatkę owocową .A jakże smakuje młodzieży!  Dla dorosłych można go przyrządzić nieco inaczej.
Bazą są owoce : 4 szt,kiwi obrane ze skórki i pokrojone w kostkę,a że kiwi jest owocem o bardzo zdecydowanym ,bardzo  konkretnym smaku, to  do niego należy dodać jakiś o łagodnym np. kilka sztuk ,no może 10 ,15  jagód winogrona ciemnego, przekrojonych na pół i z nich wydrążyć pestki,bo w dużych owocach winogrona są duże pestki.To wszystko wymieszać i zalać następującym sosem :
CHAŁDEAŁ WANILIOWE .
5 żółtek i 5 łyżek cukru ubić trzepaczką do białości,przed tym zagotować  1/2 litra mleka z 1/2 laską wanilii , którą można  wyjąć i wysuszyć,by użyć jeszcze raz.Przestudzone mleko wlać do żółtek i na wolnym ogniu bić miotełką tak długo aż zgęstnieje i utworzy się gęsta jednolita piana.Sosu takiego używa się do legumin gorących ,lub zimnych.To  tyle oryginał,ale rozumiem,że osoby chętne na sporządzenie użyją innych,elektrycznych narzędzi.Wszak jesteśmy 100 lat do przodu,licząc od daty powstania tego przepisu.

A dla dorosłych ? Dla dorosłych ,to żaden kłopot,,żaden problem,żadna praca ,bo przygotowane owoce polewa się likierem jajeczny np,"Adwokatem ".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz