środa, 21 marca 2018

PUDING FRANKFURCKI.
25 dkg.świeżego masła utrzeć i wymieszać z 17 dkg. cukru i 17 dkg. obranych migdałów  i ubitych w moździerzu ,potem dodać 6 żółtek i ucierać przez kwadrans.W końcu dodać pianę z pozostałych białek i 12 dkg. utartego i przyrumienionego chleba i skórki pomarańczowej,zamieszać lekko i wlać do formy pudingowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką.Gotować na parze 1 godzinę.Osobno podać  rozrzedzoną rumem marmeladę  morelową.

Nie,to nie mój błąd.Wtedy nie było marmolady,tylko marmelada.
Nie wiem jak Wy, Drodzy moi  Czytelnicy,ale ja się na to nie piszę.Zrobiłam to kilkanaście lat temu w Paryżu ,bo był w karcie ,a ja chciałam spróbować,bo przed tym nie jadłam.Bardzo  mi nie smakował,czemu dałam wyraz ,informując kelnera.On był - o dziwo zadowolony z mojej krytyki i oświadczył ............."Bo to nie jest deser francuski,to deser angielski ".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz