środa, 4 lutego 2015

Nie wiem kiedy ta książka była wydana bo takiej informacji nie ma,ale jest taka,że została nagrodzona w 1910 r. na jakiejś wystawie w Warszawie i Lwowie.Napisała ją pani Maria  Ochrowicz  Monatowa  a tytuł to:"Uniwersalna książka kucharska". I  w niej to znalazłam przepisy na sporządzenie drobiu i jakiego drobiu?

1 - szy przepis."Przepiórki lub kurki wodne,duszone z ryżem"
Oczyszczone ptaszki dusić obłożone słoniną   [br,to ode mnie] w rondlu.Osobno ugotować ćwierć kilo ryżu.Gdy przepiórki obrumienione,podlać bulionem.przekroić na połówki i przekładać w rondlu warstwami ,ryż i ptaszki ze słoninką.Posypać posiekaną pietruszką i wlać pół litra śmietany i wypiec pod przykryciem w piecu przez pół godziny .
Schabowy z kapustą to danie mało kaloryczne w porównaniu do tego.A to ode mnie.

2-gi przepis.|Dublety krzyki i słonki.Są to ptaszki bardzo smaczne,z długimi dziobami[napisane jest z długiemi],na które  poluje się na błotnistych polach.Najlepsze są pieczone w piecu jak przepiórki lub bekasy.


Wszyscy znamy bekasy prawda?

No ,ale koniec na dziś nadszedł i tak myślę,że powinnam przygotować Działkowców  do cięcia,choć przyznam, akurat tego zabiegu agrotechnicznego nie lubię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz