poniedziałek, 25 maja 2015

Na Dzień Mamy,przepis kulinarny dla mamy,  i dla dzieci,które jutro przyjdą prosto z pracy i będą głodne.Przystawka na zimno .Przed zasadniczym obiadem.Zjedzą z apetytem.

Dwie piersi drobiowe przekroić w taki sposób by powiększyć ich powierzchnie  [poziomo].Lekko pobić  .Natrzeć przyprawa do kurczaka  ,lub startą gałką muszkatołową i curry i skropić olejem .Ewentualnie lekko posolić. Przygotować nadzienie: kilka wątróbek drobiowych ,kilka pieczarek i jedną pokrojona cebulę przesmażyć na patelni.Można oddzielnie,można razem.Wystudzić.Namoczyć w mleku ,pół bułki.Odcisnąć.Wszystko zmielić w maszynce.Bułkę też .Dodać posiekaną natkę pietruszki, dwa żółtka jaj łyżeczkę cukru  i pół łyżeczki soli .Wymieszać .Gdyby było za rzadkie dodać nieco mielonej bułki.Rozłożone plastry,jeden przy drugim  by stanowiły całość posmarować tym farszem.Zwinąć ciasno.Obwiązać dokładnie nitką.Na  rozgrzanym sklarowanym maśle przyrumienić ze wszystkich stron.Masło nie powinno się palić.Podlać niewielką ilością wody i prużyć około 30,40 min.na wolnym ogniu.Wystudzić nieco.Wyjąć z patelni .Położyć na deseczce i obciążyć drugą deseczką  stawiając na niej np naczynie z wodą.Niech tak całkowicie wystygnie i zastygnie.Nie będzie się  rozpadało w czasie krojenia.Wyśmienite jako przystawka.Do tego sałatka z pomidorów z cebulą "posypana" ostrym tartym serem,lub serem typu Feta.To jest pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz