środa, 27 maja 2015

Zdolność magazynowania wody ,niestety,nie wszystkie rośliny posiadają.I to one potrzebują tzw. lepszej gleby.To jest takiej ,która to ona magazynować wodę będzie.Z rozpadu substancji organicznej taka ,dobra powstaje.A gdzie i z czego.?Ot,choćby z różnych odpadków składowanych na pryźmie kompostowej.Albo po oborniku,albo ......................substrat torfowy.Sam torf ma ogromne właściwości,zatrzymywania wody.No,ale torf kwaśny nie nadaje się do wielu roślin,ale odkwaszony,czyli substrat torfowy,już tak.Kiedyś wcześniej ,radziłam tym osobom ,które chcą uprawiać ogórki by zrobiły to tak:W wykopany rowek .............taki 20x20 cm nasypać substrat torfowy wymieszany ze sproszkowanym obornikiem.Wypełnić cały rowek i posiać w nim ogórki,bo to one tej bardzo,bardzo dobrej gleby potrzebują właśnie. Bo to one mają tak płytko i tak wąsko zalegające w glebie korzenie,zatem niewiele zmagazynują.I tu proszę nie śmiać się  z tych którzy uprawiają ogórki  i robią to w sposób prawidłowy  [podany wyżej ] i nie nawożą dodatkowo,żadnymi nawozami.........................bo oni mają pewność,że po zakiszeniu na zimę ,będą jędrne i smaczne.A ta jędrność zależna jest od sposobu kiszenia,jednak w niewielkim procencie.Znacznie ważniejsze jest to,by nie były przenawożone azotem,czego po kupnych nie można poznać.O sposobie kiszenia napiszę w stosownym czasie.Dziś jem mojego kiszenia ubiegłorocznego ogórki przyniesione z piwnicy.Są twarde i niezwykle smaczne.Bardzo lubię z nich robić surówkę ,która bardzo dobrze komponuje się z ryżem na sypko ,lub kaszą.A są to w równych częściach rozdrobnione  obórki,młoda cebula ze szczypiorem i suszone pomidory.Wszystko wymieszane z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami oleju

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz