Praktycznych rad kilka.
Pomarańcze o wiele łatwiej jest obrać gdy zostaną zanurzone na moment w ciepłej wodzie.
Ostrożnie z ananasami!.Nie przekrawaj świeżego ananasa tym samym nożem,którym był obierany.W skorce bowiem są kwasy,które u osób wrażliwych mogą wywołać zapalenie jamy ustnej.
Nie usiłuj świeżego ananasa łączyć z jakąkolwiek galaretka owocową.Ananas zawiera enzymy utrudniające zastyganie galarety.Ale jeżeli go zagotujesz ,lub poddusisz,możesz łączyć z galaretką.
Niedojrzałe brzoskwinie,dojrzeją łatwo w tekturowym pudełku,przełożone gazetami i ustawione w ciemnym miejscu.Podobnie postępuj z pomidorami.
A czy wiesz że owoce cytrusowe o cienkiej skórce są bardziej soczyste ,jak te o grubej.
Owoc awokado jest kaloryczny,ale zdrowy,bo posiada,poza tłuszczami ,wiele soli mineralnych i witamin.Ale smaczny owoc awokado to tylko owoc dojrzały.Jego dojrzałość poznajemy po grzechotaniu pestki w czasie potrząsania.
Nieco podobnie jest z arbuzem.Jeżeli przy opukiwaniu słychać,niski ,głęboki dźwięk to jest dojrzały.Głuchy odgłos oznacza niedojrzały owoc,lub suchy w środku.
I to tyle na dziś.Postaram się,by jutro było i wcześniej i więcej .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz