sobota, 25 lipca 2015

W ponad stuletniej książce kucharskiej,z której przepisy kulinarne dość często  podaje ,, jest taki rozdział:"Garnitury do jarzyn"Wybrałam na dziś taki jeden garnitur,ale chyba raczej jako ciekawostkę ,niż do przyrządzenia..................choć, kto wie?

Opiekanki grochowe.
=================
Ugotowany i odcedzony groch żółty,suchy,przefasować przez sito i wymieszać z przysmażoną na maśle drobno posiekaną cebulą,trzema lub czterema łyżkami tartej bułki,dwoma całymi jajami,siekaną pietruszką i wyrabiać okrągłe podłużne paluszki,otarzać w tartej bułce i smażyć na fryturze ,lub maśle.Ugarnirować nimi marchewkę ,kalarepkę, lub inną jarzynę.

Uwaga ! przytoczyłam w oryginale.I wiem że jest tu wiele niewiadomych,ale może dla tamtych gospodyń wszystko było jasne.Nie ma np. podanej ilości grochu.Sadząc po jajach chyba winno go być około pół kg.Nie ma nic o soli ,a chyba należy tę masę przed smażeniem posolić.itd.

Ale co tam..............do odważnych świat należy,a szczególnie jego kuchnia.Zrobię to ,niech się tylko trochę ochłodzi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz