czwartek, 23 lipca 2015

Warzywnicy winni przygotować zagonki pod siew warzyw poplonowych.Pisałam o tym wczoraj.Do poplonowych zalicza się także szpinak.Są dwa terminy jego siewu.Pierwszy to przełom lipca i sierpnia  a drugi we wrześniu.Ten pierwszy termin predysponuje go do zbioru jeszcze tej jesieni,natomiast wrześniowy pozostaje na zimę i będzie zebrany w kwietniu.Odmiana jaką wybierzemy do siewu wcześniejszego jest obojętna,natomiast na zimę proponuję odmianę OLBRZYM ZIMOWY.Faktycznie ,to olbrzym.Który by był to siew,czy teraz ,czy we wrześniu zawsze łączymy go z posypaniem na zagonku ,lub obok,Slimakolu,w celu przyciągnięcia ich tj,ślimaków do tej trucizny i by odwrócić uwagę od szpinaku,bo są wielkimi amatorami tego warzywa.A jeżeli chodzi o to warzywo,to informuję osoby lękające się zawartych w nim szczawianów,że jesienny charakteryzuje się ich znikoma ilością.Zatem ten jesienny jest zdrowszy od wiosennego.Jak wszystkie warzywa poplonowe wymaga dużych ilości wody w glebie.Jej brak powoduje,że zakwita i nie buduje rozety liści,zatem tego co przeznacza się do konsumpcji.O zdrowotności tego warzywa pisać nie będę,bo robiłam to niejednokrotnie,proszę sprawdzić w starszych postach.Tylko........... byśmy mieli ochotę go zjeść powinien być podany w sposób apetyczny.Nigdy,przenigdy z ziemniakami,które od wilgoci zawartej w szpinaku ,też zrobiły się zielone.Zatem suchy,szpinak winien być ,odciśnięty z wody.I np wykonany tak..............

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz