piątek, 18 grudnia 2015

Przy założeniu,że ryby będzie 1 kg....................jako dodatki:2 marchewki, 2 cebule 2 czerwone łagodne w smaku papryki i 10 dkg . masła i kostka rosołowa lub dwie i 1 łyżka cukru i keczup ostry lub łagodny + dodatki takie jak liść laurowy ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.Bardziej aromatyczna będzie potrawa gdy te dodatki zapachowe zostaną "przetrącone" np .pałką i włożone do zaparzaczki do herbaty.Pisałam o tym kilka dni temu.
Przyrządzenie : ,to po obraniu pokrojenie wszystkich warzyw w plasterki,papryki w paski i wrzucenie do rondla wraz z kostką bulionową  i przyprawami.Winny pod przykryciem prużyć się tak około pół godziny na bardzo niewielkim ogniu.Być może w czasie prużenia będzie trzeba dodać wody,bo warzywa nie mogą się zrumienić.Pod koniec dodaje się cukier i tyle keczupu ile nam odpowiada smakowo.Tymi przepysznymi warzywami dekoruje się usmażoną rybę.Jak ma być podana na ciepło,to należy i rybę i dodatki włożyć do naczynia żaroodpornego.Kto nie lubi papryki ze skórką może ją opalić nad płomieniem na widelcu.Skórka sama zejdzie i dopiero taką po oczyszczeniu z pestek pokroić.

To mój sposób na RYBĘ PO GRECKU.Ale wiem,że ile gospodyń to każda ma swój przepis równie dobry,a może i lepszy.I by skończyć ten temat informuję Państwa ,że Grecy  przeważnie nie znają  tak podawanej  ryby.

Jeszcze dziś chciałabym przytoczyć pewien przepis na ziemniaki..............tak,tak,na ziemniaki,z mojej starej książki kucharskiej.Wiele podanych tam przepisów jest nie do odtworzenia np. w dziale o dzikim ptactwie jak podawać przepiórki kwiczoły,bekasy itp.ale ziemniaki akurat można.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz