wtorek, 5 stycznia 2016

BROKUŁY,o te też mają wielu wrogów ,a szkoda,bo poza dużą zawartością żelaza posiadają jak wszystkie warzywa z grupy kapustnych SULFORAFAN.To on jest odpowiedzialny za ilość komórek rakowych w naszym organizmie .On niszczy te które są i nie dopuszcza do rozwoju nowych.I jak już wspomniałam mają go wszystkie warzywa kapustne,ale spośród nich NAJWIĘCEJ  BROKUŁ.I co jest dość istotne ........................nie ginie w czasie obróbki termicznej, w czasie której giną np.witaminy.Nie lubimy jednak brokułów z powodu ich zapachu w czasie gotowania.I z tej to przyczyny we Francji podje się go z patelni  jak kotlety,  -  no w nieco innym kształcie jednak ,bo tylko podzielony jest na różyczki z których przecież się składa   i wrzucony na rozpalony tłuszcz na 7 minut.Mieszany i posolony na koniec podawany jet w taki sposób.I żadnej przykrej woni,co jest rzeczą zrozumiałą bo nie ma ona możliwości się z niego "wydostać",bo 300 st. temp,tłuszczu,to nie 100 temp. wody.Ale ja chcę też zaproponować Państwu taki zwykły ,gotowany,tyle,że dzień wcześniej.Jak już rodzina zapomni ten zapach,podajemy na kolację na liściach zielonej sałaty,ugotowane,lecz nie rozgotowane różyczki przyozdobione pomidorkami i polane majonezem.Szybkie i wygodne to danie i lekkostrawne,co na kolacje jest dość istotne.

A drugi sposób,to też ,po wczorajszym ugotowaniu,bierzemy brokuły i siekamy ,dodajemy soli ,pieprzu i wrzucamy na patelnie na gorące masło,dodajemy jaja,2,3,np Taka to jajecznica z warzywem..Podajemy do ziemniaków z ostrym sosem np chrzanowym lub musztardowym i gotowanym mięsem.Wierzcie mi,to jest smaczne.

A trzeci sposób,to kotlety z brokułów.Do ugotowanych wczoraj brokułów dodajemy nieco słodkiej chałki ,lub bułki maślanej i pęczek posiekanej natki pietruszki . Długim nożem,bo tak wygodniej siekamy teraz wszystko razem.Pieczywo wchłonie zawartą w brokułach wodę,dodajemy jajko ,sol  pieprz i formujemy małe kotlety.Rumienimy po obu stronach.Podajemy do pieczonego mięsa,ryżu,lub ziemniaków, a osobno sos ostry z papryki,kto lubi oczywiście.I schłodzony sok pomidorowy............bardzo zdrowy,bo bogaty w potas i w LIKOPEN .On też niszczy komórki rakowe.


A teraz ,teraz przepraszam wszystkich za obiecaną we wstępie ......jak to onegdaj bywało.Może  jutro? co?.Nie wiedziałam ,że tyle czasu mi zajmie odpowiedź na pytanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz