sobota, 9 stycznia 2016

Tak jakoś otworzyła mi się książka na stronach "kiełbasianych".............tak bym to nazwała.

KIEŁBASA W POLSKIM SOSIE.Świeżą kiełbasę ułożyć w rondlu [około 70 dkg ] i zalać pół litrem piwa i szklanką wody.Wkroić dwie cebule i gotować 20 minut pod przykryciem.Potem kiełbasę wyjąć i zrobić zaprażkę  rumianą z 1 łyżki masła i 1 łyżki mąki oddzielnie na patelce .wlać 1 łyżeczkę Maggi,rozprowadzić na patelce zimnym smakiem z gotowanej kiełbasy.Zimnym ,by nie powstały grudki.Sos gotowy.Wymieszać go dokładnie ze smakiem nagotowanym wcześniej,wcisnąć sok z pół cytryny,dodać 1 łyżkę cukru,a pokrajawszy kiełbasę w grube ukośne kawałki,polać tym sosem w nagrzanej w piecu salaterce.Osobno podać kartofle duszone.A czy "przerabialiśmy" już kartofle duszone?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz