FRUWAJĄCY GROSZEK..A robi się go tak :
Należy 6,7 szt.skrzydełek drobiowych,kurzych ,lud 2,3 indycze zalać wodą .Tak małą ilością by tylko nią były pokryte ,posolić dać pęczek włoszczyzny i niech na wolnym ogniu gotuje się to około jednej godziny.Wody nie dolewać.Im mniej jej ,tym lepiej.Po tym czasie przelać wszystko przez sito niech przestygnie na sicie i włoszczyzna i skrzydełka.Gdy już są wystudzone należy oddzielić mięso od kości i pokroić je na małe kawałki.Włożyć do rosołu w którym się gotowało. Także pokroić w kostkę ugotowaną włoszczyznę za wyjątkiem pora.Otworzyć puszkę zielonego groszku ,odlać wodę i dodać do mięsa i rosołu.Także dwie łyżki posiekanego koperku .Wymieszać,ewentualnie dosolić i ponakładać w nieduże filiżanki,lub kokilki.Zawarta w skrzydłach żelatyna spowoduje że powstanie z tego galaretka.Teraz ,na półmisku poukładać porwane listki salaty i wyłożyć na nie,apetycznie wyglądającą galaretkę . Jest to wyśmienite danie na kolację,lub zamiast drugiego dania na obiad z tym,że na obiad radzę podać do tego grzanki i majonez..Nie będę zapewniać,że to jest dobre,bo mówi samo za siebie.A przy okazji zaobserwowałam,że dzieci i młodzież lubią ładnie i apetycznie podane dania.A jak mama zrobi im do tego jeszcze ich drugą ulubioną surówkę ,to już nic lepszego nie może ich spotkać.
A ta surówka - [podawałam chyba już kiedyś sposób jej wykonania] to tylko : strugana ,strugaczką do jarzyn marchew w długie cienkie i śmieszna ,jak mówią oni, wiórki z tartym chrzanem tartym serem ,cukrem , solą i gęstym jogurtem lub śmietaną.
A,dla czego "fruwający groszek"?..........z powodu skrzydełek, oczywiście.
Bardzo też lubią chrząstki ,na które w galaretce czasem trafiają - i to jest dobrze,że lubią i że te chrząstki tam są,że nie "wydłubują" i nie pozostawiają na talerzu jak niektórzy dorośli,którzy w prawdzie cierpią na osteoporozę ,ale leku na nią nie zjedzą, o! - nie.Chłopcom kości rosną i chrząstki biorą w tym rośnięciu czynny udział.
A jeżeli chodzi o osteoporozę...............to taka króciutka informacja................;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz