sobota, 13 sierpnia 2016

W dużym naczyniu  ,w bardo małej ilości wody   lekko osolonej gotuję dwa średniej wielkości  obrane ze skórki korzenie selera i  4 też obrane cebule i 8 szt.czerwonej papryki bez nasion i 2 ostre  papryki,też bez nasion.Jak to wszystko jest już miękkie. [po pół godzinie lub dłużej ] wyjmuje i studzę ,a do wrzącej wody wkładam na kilka minut 8 średnich pomidorów,by umożliwić obranie ich ze skórki.Obrane pomidory i pozostałe ,ugotowane wcześniej warzywa miksuję ,tak by uzyskać konsystencję pół płynną. Można też przekręcić to przez maszynkę do mięsa.Doprawiam cukrem [obowiązkowo]  solą,a kto lubi [ ja tak ] może jeszcze   dodać 3,4 łyżki octu balsamicznego. Należy to spasteryzować  w małych słoiczkach takich na jeden raz.W zimie , jest to smak i zapach  byłego lata.
Znam osoby które dodają więcej cebuli ,by nieco złagodzić smak i które rezygnują z ostrej papryki zastępując ją pieprzem.
Ilości które tu przytoczyłam są akurat takie - na próbę.Można je pomnożyć gdy próba zda egzamin razy.............ileś tam.

S m a c z n e g o !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz