Tę informacje kieruje do starszych Pań,takich w moim wieku.A dla czego do starszych i dla czego Pań? Bo to właśnie one są bardzo podatne na tę cywilizacyjną chorobę.To im się robią "dziury"w kościach.Jednym z czynników który to powoduje,są zawarte w wysoko przetworzonej żywności fosforany.Nawet w najbardziej luksusowej wędlinie i w tym żółtym,twardym,drogim serze.To one,poza procesem starzenia ,zmniejszają zawartość wapnia w naszych kościach.To , czemu ,te fosforany tam są ? Są tam bo bardzo łatwo wiążą tłuszcz i wodę. Wyobraźcie sobie,że 1 kg surowego schabu ,po upieczeniu z dodatkiem specjalnych przypraw w których są fosforany po upieczeniu waży kilkanaście dkg. więcej ,a upieczony w domu waży o około 20 dkg .mniej.Widzicie jakie to cuda się dzieją przy przetwarzaniu ?Zatem ,może warto przetwarzać ,choćby czasem, w domu ,samemu ?Może czasem fruwający groszek ,a czasem schab,który też może być w galarecie.
No - dobrze....................niech już będzie to dzisiejsze spotkanie z Państwem ,tylko o kulinariach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz