środa, 17 sierpnia 2016
I - jeszcze ,węgierki.Zapytała czy dżem może być z węgierek ? I znając ją wiem,że myśli o śliwkach obecnie dojrzewających ,podobnych ,tylko podobnych do węgierek.I z takich dżem może być.Ale prawdziwe śliwki węgierki ,przepyszne występujące w odmianie WĘGIERKA ZWYKŁA, dopiero będą ,we wrześniu.I tych szkoda przeznaczać na dżem .Z nich są wyśmienite powidła.A,że mają dużo suchej masy ,to odparowywanie,potrzebne przy sporządzaniu powideł krótko trwa. Dla jeszcze większego zagęszczenia dodaję jednak pod koniec odparowywania Żelfiks i cukier ,na sam koniec.No ciekawe ,z czym jeszcze zadzwoni moja koleżanka?Dziś ma wolne,to winnam się telefonu jeszcze spodziewać.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz