Potrzebne składniki to: ogórki, papryka, cebula i ewentualnie niewielki dodatek papryki ostrej w zależności od upodobań smakowych i tym razem tylko jako dodatki sól ,cukier olej i ocet..
Należy 3 kg ogórków [mogą być większe] obrać ze skórki i poszatkować na plasterki.Podobnie postąpić z papryką w ilości 2 kg. [ po osunięciu gniazd nasiennych z środka ] i poszatkować 1 kg obranej cebuli.Wszystko posypać 2 łyżkami soli i posłodzić 1 szklanką cukru [ no - może niepełną].Dodać ostrej papryki kto lubi [2 ,3 strąki ] Wymieszać i odstawić na 2 godziny aż puści sok.Tego soku będzie sporo,zatem nie ma potrzeby dolewać wody .Będzie potrzeba dolać 1 szklankę octu lub mniej i 2 szklanki oleju.Po wymieszaniu spróbować czy jakiegoś ze składników nie należy dodać ? Nasze upodobania smakowe wszak są różne.Pasteryzować około 10 minut,zatem krótko.W zimie jest to doskonały,już gotowy dodatek do dań z klusek .ryżu i kasz a także................na moich słoiczkach są nalepki o następującej treści..............:"Nic lepszego do kiełbasy nie poszukuj,nie trać czasu."
I na zakończenie znalazłam przepis kulinarny w mojej wiekowej książce kucharskiej wart zainteresowania.Nieco pracochłonny,ale przy zastosowaniu obecnych robotów kuchennych szybszy.A będą to......................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz