poniedziałek, 5 grudnia 2016

KRUCHE,NAJBARDZIEJ KRUCHE ZE WSZYSTKICH, CIASTKA.
6 żółtek
4 szklanki mąki
0,5 kg masła
4 łyżeczki proszku do pieczenia
półtorej szklanki cukru pudru
pól szklanki  maku,lub nieco  więcej.
Wszystko jednocześnie wymieszać i zarobić i przenieść do lodówki na jedną dobę.Po tym czasie wałkować i wykrawać ciastka lub ,kto ma taki przyrząd,przepuścić przez maszynkę.Gdyby ciasto było za rzadkie,co czasem się zdarza  ,podsypać je mąka i makiem.Im maku więcej ,tym  są smaczniejsze.Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku............do lekkiego zrumienienia.Im dłużej są przechowywane ,tym są bardziej kruche.
Kto odważny niech spróbuje  ,choćby z połowy porcji.
Aha ! - jeszcze taka porada.Do pieczenia  stosuje się specjalny papier,którym wykłada formy.   Ma on jednak tendencję do zwijania  . By to nie stanowiło problemu  należy go zmoczyć.Jest wtedy miękki i "posłuszny".I właśnie idę  by zarobić ciasto.Masło leży w cieple  już od kilku  godzin  więc będzie się łatwo mieszało z pozostałymi składnikami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz