poniedziałek, 22 stycznia 2018

Dziś  porad kulinarnych będzie niewiele,ale nimi zakończę sprawy ziemniaczane.

By poprawić smak starych ziemniaków ,radzę ,do wody w której się gotują wsypać szczyptę cukru i wlać odrobinę mleka.

Placki ziemniaczane : Ciasto na placki  nie będzie ciemniało jeżeli dodasz do masy jedną utartą marchew.Natomiast  gdy dodasz odrobinę proszku do pieczenia  i zostawisz na kilka minut by proszek spulchnił masę będą smaczniejsze i łatwiej strawne.

Jeżeli przed użyciem natrzesz patelnię solą ,to smażone na niej  placki ziemniaczane  nie będą przywierać do  jej dna.

Chipsy ziemniaczane  albo kukurydziane  ,znów będą chrupiące jeśli wysypiesz je na blachę,wstawisz do piekarnika i krótko podgrzejesz.To samo można zrobić   ze  słonymi paluszkami i wszelkimi chrupkami jeżeli zmiękły.

Także wysypane na tacę i położone na ciepłym kaloryferze zrobią  się chrupiące,jednak po dłuższym czasie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz