Dziś porad kulinarnych będzie niewiele,ale nimi zakończę sprawy ziemniaczane.
By poprawić smak starych ziemniaków ,radzę ,do wody w której się gotują wsypać szczyptę cukru i wlać odrobinę mleka.
Placki ziemniaczane : Ciasto na placki nie będzie ciemniało jeżeli dodasz do masy jedną utartą marchew.Natomiast gdy dodasz odrobinę proszku do pieczenia i zostawisz na kilka minut by proszek spulchnił masę będą smaczniejsze i łatwiej strawne.
Jeżeli przed użyciem natrzesz patelnię solą ,to smażone na niej placki ziemniaczane nie będą przywierać do jej dna.
Chipsy ziemniaczane albo kukurydziane ,znów będą chrupiące jeśli wysypiesz je na blachę,wstawisz do piekarnika i krótko podgrzejesz.To samo można zrobić ze słonymi paluszkami i wszelkimi chrupkami jeżeli zmiękły.
Także wysypane na tacę i położone na ciepłym kaloryferze zrobią się chrupiące,jednak po dłuższym czasie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz