sobota, 27 stycznia 2018

O ziołach,o przyprawach C.D.

Wiele zup i sosów bez przypraw................,to nie to :
Ale jakże trudno jest wyłowić z zupy przyprawy w ziarnach  albo w liściach.
Jest na to rada .Wkładaj goździki,ziarenka pieprzu,liście laurowe,ziele angielskie do zaparzaczki,która służy do zaparzania herbaty i gotuj razem z zupą.Radzę jednak używać jej tylko do tego celu.

Dziurki w pieprzniczce  nie będą się zatykać jeśli do mielonego pieprzu wrzucisz kilka całych ziarenek.Ma to jeszcze dodatkową zaletę,podnosi aromat przyprawy.

Rozmaryn ,to przyprawa,która już na dobre zadomowiła się w polskich kuchniach,ale warto przypomnieć ,że najbardziej  smakuje i pachnie dodana do :  pomidorów ,kukurydzy,grzybów,sałatek mięsnych ,zielonej sałaty i do potraw kuchni włoskiej.
Ale,ale,ale,dodawaj go do potraw w niewielkich ilościach !

Także tymianek i oregano należy używać oszczędnie, ponieważ ich silny aromat tłumi właściwy smak i zapach potraw.

I - czosnek.Jest jedną z najzdrowszych roślin przyprawowych :zawiera witaminy i sole mineralne,działa bakteriobójczo i NIE USZKADZA WĄTROBY.Umyślnie tak to zasygnalizowałam ponieważ wile osób przypuszcza,że tak.
Obrane ząbki czosnku przechowuj w oliwie lub oleju,nie wyschną,
.Poza tym oliwa lub olej przejdą zapachem czosnki i będą doskonale nadawać się do różnych sałatek i zielonej sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz