Świerze zioła ,a mam tu na myśli także szczypiorek,koperek i natkę pietruszki siekane na drewnianej desce oddają jej połowę zapachu,ponieważ pochłania go drewno.Można temu zapobiec,przed tym mocząc deskę.
Często uprawiamy zioła na działce i często sami suszymy.Należy zawsze suszyć w pozycji wiszącej na świeżym powietrzu,ale nigdy w pełnym słońcu,które niszczy pewne ich składniki.Miesiące letnie to idealna pora na suszenie.Wystarczy tydzień i już są suche.
Krótka chwila dla natki pietruszki:.......................Jest ona przyprawą kuchenną najbogatszą w witaminy [ to sprawa znana ], ale jeszcze poprawia trawienie i usuwa nadmiar wody z organizmu..Nadaje się do wszystkich potraw,ale nie nadaje się do gotowania,bo traci swój aromat.Posypuj natką gotowe dania.
Natka pietruszki,szczypiorek i koperek dłużej będą świeże jeżeli po umyciu posiekasz je drobno i wymieszasz z odrobiną soli i włożysz do szklanego zamykanego naczynia [słoiczek ].
Przez kilka dni można je przechować w lodówce.
Rzeżucha ! - lubisz rzeżuchę ? Ona ma charakterystyczny zapach.Możesz ją wyhodować w domu.Na dno jakiegoś płytkiego naczynia połóż warstwę waty i nasyp na nią nasiona rzeżuchy.Ustaw w ciepłym miejscu i obficie podlewaj a po kilku dniach pojawią się zielone pędy..W ten sposób masz pod ręką świeżą przyprawę np. do sałatki z rzodkiewek i do zielonej sałaty i,i,i,możliwości jest wiele.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz